Voor welke verzekeringen moet je zelf zorgen?

23 april 2021

Goed om te weten! Als je vastgoed koopt is de brandverzekering belangrijk. Dat is zeker ook een eis van de bank in geval van een woonkrediet. Als je een huis koopt is het simpel: ga naar een verzekeringsmakelaar en neem een verzekering voor je woning. Maar een appartement in een gebouw is toch wat anders. Het is zo dat het gebouw verzekerd is via de syndicus door wat men noemt een blokpolis.

Deze verzekering dekt het gebouw. Maar als nieuwe bewoner is het ook aangewezen om je te verzekeren voor je aansprakelijkheid. Als je bijvoorbeeld schade aan het gebouw veroorzaakt door (iets dat vaker voorkomt dan je zou denken) een defecte aansluiting van je wasmachine, dan kan de blokpolis je als bewoner hiervan aansprakelijk stellen. Belangrijk dus om daar ook een verzekering voor te hebben. Daarnaast het is zo dat je inboedel niet verzekerd is door de blokpolis. Hiervoor neem je ook best een aparte verzekering.

Samengevat:

  • het appartement zelf (de muren en alles dat aan de muur vast is) : blokpolis, syndicus
  • aansprakelijkheid als bewoner: zelf te regelen
  • je inboedel (schade en diefstal): zelf te regelen
Deel dit bericht